Project Description

Data de naixement: Es creu que entre 1997 i 1999
Lloc de naixement: nascuda en llibertat
Data d’arribada a MONA: maig del 2009

La història de l’Àfrica

Aquesta jove ximpanzé és un dels casos més recents de tràfic d’espècies a les nostres fronteres. Sent molt petita va ser capturada a la selva i introduïda il•legalment en territori espanyol en vaixell. Va arribar al port de les Palmes de Gran Canària amb tres cries més, actualment en parador desconegut. Ella estava ferida, i presentava cops a la cara i l’esquena. Un particular va decidir “salvar-la” i se la va endur per fer-se càrrec d’ella, sense saber què significava tenir un animal salvatge a casa i les dificultats que passarien tant ella com la seva família adoptiva.

Passat

Quan l’Àfrica comença a apropar-se a l’adolescència, la seva vida entre humans es torna impossible, ja que cada dia que passa és més dominant i intenta pujar en jerarquia atacant a les dones de la casa. Per aquesta raó els seus propietaris la mantenen tancada la major part del dia en una habitació que li construeixen en el terrat.
A causa de complicacions amb una ferida en el cap, quan arriba a MONA està completament calba i amb crostes des del front fins a les espatlles, raó per la qual va ser rebutjada per diversos zoos als quals havien acudit els seus propietaris perquè es fessin càrrec d’ella. També presentava zones sense pèl a mans, peus, braços… que s’arrencava ella per estrès o avorriment. Va resultar que la ferida del cap no era res greu i amb cures diverses vegades al dia aviat va començar a sortir-li el pèl una altra vegada.
Quan vam començar amb la seva integració en el grup, tenia tanta por dels altres ximpanzés que no parava de cridar i fins i tot en alguna ocasió va arribar a l’extrem de vomitar.

Present

Ja estan superats tots els problemes d’integració. Tant, que sembla no tenir-li por a res ni a ningú. El canvi va sorgir de sobte: en una de les associacions en lloc de reaccionar amb por cap a una femella que li feia molta por, la va saludar efusivament i des de llavors domina perfectament els misteris de la vida social. Té el do d’aconseguir sempre el que vol dels altres, si fa falta manipulant als seus companys, i tendeix a ser bastant exagerada amb tot. És la “reina del drama”!

La seva vida social

Pertany al grup dels Mutamba i la seva jerarquia depèn molt de les seves aliances. És una dotada per establir relacions socials que la beneficien i sempre acaba sent ella el poder a l’ombra. I tot això amb els seus escassos 37 quilos!

Gustos

  • No li agrada el meló, la carn ni el rovell de l’ou i és l’única ximpanzé de MONA que menja tonyina com a font de proteïna animal de la dieta.
  • Li encanta jeure’s a les diferents estructures exteriors a prendre el sol
  • Li agrada molt jugar amb els altres, especialment amb en Bongo i en Juanito

Anècdotes

  • Quan l’Àfrica saluda als altres ximpanzés ho fa de manera molt exagerada, amb crits i sons forts, i els altres no l’entenen fins que no la coneixen bé i aprenen que ella és així.
  • Quan l’Àfrica saluda als cuidadors pel matí moltes vegades és deconcertant, perquè passa d’escopir-los a seguidament llançar-los un petó.
  • És especialista en detectar els medicaments (antibiòtics, desparasitant, acetilcisteïna… el que sigui!) així que promou activament la imaginació dels cuidadors per trobar noves i variades possibilitats d’administració.

El grup de l’Àfrica

El seu grup és el que hem anomenat Els Mutamba*, un grup format per cinc mascles i dues femelles.

Mutamba: Strychnos spinosa és un arbre originari d’Àfrica tropical i subtropical. Després del període de pluges produeix un fruit groc agredolç i sucós font suplementària d’aliment per a la població rural i fruit molt nutritiu que serveix d’aliment també a molts animals, entre ells, als micos. De fet, en anglès el seu nom es tradueix com “taronger espinós del mico”.